SEO araçları arasında birçok benzerlik bulunmakta. Bu sebeple bu araçlar arasından en iyileri bulmak biraz zorlayıcı olabilir. İşinizi basitçe yapmak ve web tasarım akışınıza sorunsuz entegre olmasını düşündüğüm bunun yanında bütçenizi de sarsmayacak SEO araçlarını seçmek istedim.
Günümüzde SEO nun görmezden gelinmesi elbette mümkün değil. En ufak ölçekli web sitesinden en geniş çaplı sitelere kadar bu durum değişmemektir. Şu anki fiyatlar düşünüldüğünde kimse hosting ve alan adlarına ödediği ücretin karşılığını almadan web sitesinin öylece durmasını istemeyecektir. Web sitesinin satışlarını ya da ziyaretçi sayılarını organik şekilde artması her site sahibinin isteyeceği bir durumdur elbette.
Biz web tasarımcılar için verdiğimiz SEO hizmetinin analizinde işimize çok yaracak araçları derleyip faydalı olabilmeyi istedim.
En İyi SEO Araçları
Kaliteli SEO araçları içerisinde birçok alternatif mevcut. fakat içlerinden bence en iyisi açık ara MOZ.
Ücetsiz SEO Aracı olan MOZ aynı zamanda ücretli seçeneklerde sunmakta. Arama motoru optimizasyonu analizi için ihtiyacınız olan sadece bir account oluşturmak ve analiz yapılacak web sitesini girmek.
Peki SEO Aracı MOZ’un ücretsiz sunduğu özellikler nelerdir?
- Olası anahtar kelimeleri araştırın
- Alan adınızın sıralanabilirliğini analiz edin
- Mevcut anahtar kelimelerinizi inceleyin
- Öne çıkan snippet’ler, geri bağlantılar ve daha fazlasını kazanıp kazanmadığınızı görün
- Rakiplerinizin web sitesine göz atın ve anahtar kelimelerini inceleyin
MOZ’un ücretli bölümü olan MOZ Pro ile neler yapılabilir?
- Teknik web sitesi denetimleri
- Backlink analizi
- Kaybolan anahtar kelimeleri görüntüleme
- Yerel SEO stratejileri
- Masaüstü, mobil ve yerel için SERP sıralamaları.
Bu SEO aracının kullanımı basit ve ücretsiz. Örneğin, mevcut müşterilerin web sitelerini incelemek için site denetim aracını kullanabilirsiniz. Web sitelerinin SEO açısından ne kadar iyi veya kötü performans gösterdiğini, nasıl iyileştirilebileceğine dair önerileri ve hatta rakiplerinizin web siteslerini görebilirsiniz. Bu aracı, temel anahtar kelime araştırması ve önerileri için de kullanabilirsiniz. Özellikle anahtar kelime analizinde şiddetle tavsiye ettiğim yarı ücretsiz bir araçtır.
WordPress alt yapısı bulunan web siteleri için Yoast, sahip olunması gereken bir SEO eklentisidir. Yoast, anahtar kelime planlama ve backlink takibi konusunda yardımcı olmasa da, web tasarımcılarının ve editörlerin arama motoru optimizasyonunu sayfa sayfa geliştirmelerine olanak tanır.
- Her gönderiye veya sayfaya bir odak anahtar sözcüğü, başlık etiketi ve meta açıklama atamanıza olanak tanır
- Öne çıkan bir görselin bulunduğundan emin olmak için Google arama snippet’inizi masaüstü ve mobil cihazlarda önizlemenize ekler
- Web sayfanızı, anahtar kelimeniz çerçevesinde ne kadar iyi optimize edildiğine göre puanlar
- Sayfanızı metin uzunluğu, resim alt etiketleri, dahili bağlantılar vb. gibi diğer SEO faktörlerine göre puanlar
- Sayfanızı okunabilirlik açısından da puanlar
Bir web tasarımcısı olarak Yoast ile yapabileceğiniz çok şey var. Ayrıca site haritaları oluşturmak, twitter kartı etiketleri oluşturmak ve hatta sitenizin arama meta verilerinin nasıl yazıldığını otomatikleştirmek için de kullanabilirsiniz.
SSL Sertifikası
SEO aracı olarak adlandırılmasa da SEO yu etkileyen bir durum SSL Güvenlik Sertifikası. Önceleri sadece e-ticaret siteleri için gerekli olan SSL, artık tüm web sitelerinde SEO için olmassa olmaz bir öncelik. Çoğu hosting firması bu gereklilikten dolayı ücretsiz SSL paketleri sunmaktadır. Bu sayede panelden kolayca aktif edebilmeniz mümkündür.
Saniyelerle yarışılan günümüzde bir web sitesinin yüklenme hızı da önem teşkil etmekte. Saniyeler içinde açılan bir web sitesi özellikle mobil kullanıcılar içinde önemli. Hızlı açılabilirken veri olarak da düşük boyutlarda olması mobil kısmı için bir elzem teşkil etmekte.
Oluşturulan web sitelerin yüklenme hızını kontrol edebileceğiniz Google servisi olan PageSpeed Insights ile ayrıca web sitesindeki hızı etkileyen diğer hatalara da ulşarak optimizasyon sağlamanız da mümkün.
Görsel Sıkıştırma Araçları
Değişen web teknolojisiyle çeşitli görsel formatları da hayatımıza girdi. JPG ve PNG gibi web tasarımında sıklıkla kullandığımız görsel formatları günümüzde yerini Webp formatına bırakmış durumda. Çok daha düşük boyutlarda görsel sıkıştırılmasına olanak sunan Webp formatını diğer formatlardan dönüştürerek elde etmeniz mümkün. EZGİF bu araçlardan bence en stabil çalışan ve ücretsiz olmasıyla gönül verdiğim olanı. Webp dışında birçok format için çevirici seçenekleri mevcut.