Ziyaretçilerin %78’inin e-ticaret sitelerinin ürün sayfalarına daha fazla resim eklemesini istediğini biliyor musunuz? Alışveriş yapanlar, ürünlerin net görsellerinin yanı sıra düzenli ve ayrıntılı ürün sayfalarına sahip, kullanıcı dostu ve çekici web sitelerini tercih ediyor.
Bu yazımda da e-ticaret web sitesi tasarımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, nasıl bir tasarımın olması gerektiği konularında bazı ipuçlarına değineceğim.
Profesyonel E-Ticaret Web Tasarımı Nasıl Olmalı?
1- Sadeliğin Büyüsünü Kullanın
Tasarımcılar genellikle bir web sitesine çok sayıda ilgi çekici özellik veya görsel unsur eklemeyi severler. Ancak bunlar ziyaretçileri bunaltabilir, kafasını karıştırabilr veya uzaklaştırabilir.
Sadelik, özellikle e-ticaret için herhangi bir web sitesi tasarımının anahtarıdır. Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun ve web sitenizin nasıl görünmesini ve hissetmesini istediğinizi düşünün.
Ana sayfadaki çok fazla düğme, menü ve içerik size kafa karıştırıcı gelebilir. Benzer şekilde, alışveriş yaptığınız sitede sorunsuz bir gezinme sağlamak için uygun bir gezinme menüsünün olmasını istersiniz
Doğru Web Tasarımının Özellikleri
- Okunabilir ve iddiasız yazı tipleri
- Okunabilir içerik
- Tamamlayıcı renklerin kullanımı
- Kolayca görülebilen gezinme öğeleri
- Ürün kategorilerinde kusursuz gezinme
2- Görsellerin Ziyaretçileri Dönüştürmesine İzin Verin
Herhangi bir web sitesi tasarımı renk paleti ve görseller olmadan eksik kalır. Ancak yalnızca profesyonel web tasarımcı ziyaretçileri etkilemek ve onları müşteriye dönüştürmek için bunlardan nasıl yararlanılacağını biliyor.
Bunu nasıl yapacağınızı ele alacak olursak; Öncelikle web sitenizi en kaliteli büyük ürün resimleriyle süsleyin.
Bir resmin bin kelimeye bedel olduğunu söylrnir ve bunun web tasarımında da doğru olduğunu göreceksiniz. Kanıta mı ihtiyacınız var? Görseller geri dönüşümleri %40’a kadar artırır.
360 derece ürün görünümü, alışveriş yapanların farelerini kullanarak ürünü hareket ettirmesine olanak tanır. Netliği artırmak için ürünlerinizin görsellerini beyaz bir arka planla çekin veya fotoğraflardan görsel arka planlarını tek tıklamayla kolayca ve hızlı bir şekilde kaldırmak için bir arka plan kaldırma API’si kullanın. Ziyaretçinin fiziksele yakın bir deneyim yaşamasına yardımcı olmak için çeşitli açılardan tıklanan ürünleri yakın çekimlerle birlikte ekleyin.
3- Renk Paletini Etkili Kullanın
Ziyaretçiler fiziksel mağazalarda olduğu gibi çevrimiçi olarak ürüne dokunamaz, hissedemez veya görüntüleyemez. Bu nedenle o canlı deneyimi renk psikolojisini kullanarak telafi etmeye çalışmalısınız.
Örneğin Dmix tarafından yürütülen bir çalışmada kırmızı renkli bir CTA düğmesinin tıklama oranlarını %34’e kadar artırabildiğini görülmüştür.
Hedef kitlenizin zevkine ve marka kimliğine uygun renkleri seçin. Bazı ülkelerdeki insanlar mavinin güveni çağrıştırdığına inanırken, bazıları kırmızının tutkuyu, tehlikeyi ve enerjiyi temsil ettiğini düşünüyor.
Ekibinizle birlikte oturun ve henüz yapmadıysanız markanızın tonunu belirleyin. Web sitenizin tasarımındaki renkler ciddi, eksantrik veya eğlenceli olabilecek marka tonunuzu temsil etmelidir.
Ayrıca sitenizin renk paletini marka değerinizle uyumlu hale getirmelisiniz. Lüks ürünler satıyorsanız lüksü belirtmek için parlak altın veya parlak siyah renkleri kullanmak isteyebilirsiniz.
Marka sesinizi iletmek amacıyla fütüristik veya klasik bir his sunmak için tonları kullanabilirsiniz. Bu noktalar önemsiz görünebilir ancak tüketicileri harekete geçmeye teşvik etme konusunda büyük bir fark yaratabilir.
4- Mobil Cihazlar İçin E-Ticaret Web Sitesi Tasarımını Optimize Edin
Günümüzde çoğu insan interneti akıllı telefonlarından kullanıyor, bu nedenle mobil cihazlarda sorunlu şekilde çalışan bir web sitesi satışlarınıza zarar verebilir.
Özellikle Z kuşağı ve Y kuşağı, mobil cihazlarını kullanarak alışveriş yapıyor ve web sitelerinin yıldırım hızında olmasını istiyor. İkna olmadınız mı? Bir araştırma, bir web sitesinin yükleme süresinden sonraki 4 saniye içinde ziyaretçilerin %25’ini kaybettiğini gösteriyor .
Birçok kişi, dizüstü bilgisayarları veya bilgisayarları olmadığı için internete yalnızca mobil cihazlarından göz atıyor. Hedef müşterilerinizi bu kişiler arasında tutmak istiyorsanız sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.
Web siteniz her boyuttaki mobil ekrana anında sığmalı ve resimler masaüstü bilgisayarlardaki kadar temiz görünmelidir. Özellikle ödeme sayfasında, butonların ve menülerin dizüstü bilgisayarlardaki kadar sorunsuz ve sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Ayrıca özellikle SRO için görseller mümkün olduğunca az veri içeren dosya formatlarında olduğunun kontrolünü sağlayın. Yükleme süresini artıracağı için WebP gibi formatları kullanmanızı ve çok büyük PNG dosyalarından kaçınmanızı öneririz.
5- Ödeme Sayfasını Sadelik ve Pürüzsüzlükle Tasarlayın
Bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğinizde bir şey satın almak için ödeme sayfasına ulaşmak için uzun bir veri formuyla karşılaştığınız oldu mu?
O sırada nasıl hissettiniz? Kimsenin sayısız bilgi alanını doldurmaya vakti olmadığını unutmayın.
Birçok potansiyel müşteri, misafir olarak ödeme yapamazlarsa alışveriş sepetlerini terk eder ve işletme, ilk kez potansiyel müşterisini kaybeder. Tasarımcılarınızdan ödeme formuna mümkün olduğunca az bilgi alanı eklemelerini ve bunları açıkça etiketlemelerini isteyin. Geri dönen müşteriler için tek tıklamayla ödeme seçeneği uygulamayı unutmayın .
Ayrıca tasarım, sepette açıklama içeren bir ürün ön izlemesi içermelidir Böylelikle alıcılar sepetlerinde ne olduğunu yeniden kontrol edebilirler.
Güven oluşturmak için kargo seçeneklerinden, ücretlerinden, teslimatından veya diğer masraflardan yukarıda bahsedin. Ayrıca alışveriş yapanların bir ürünü iade edip edemeyeceklerini, ne zaman iade edebileceklerini, para iadesi alıp almayacaklarını ve hangi koşullarda bilgi sahibi olabilmeleri için iade ve para iadesi politikanızın bağlantısını en üstte tutun.