Günümüzde web kullanıcısının düşük yükleme hılzarına veya standart altı performansa sahip web sitelerine sabrı kalmadı.
Yarım saniye, birinin sitenizde kalıp kalmayacağı konusunda ciddi fark yaratabilir. Portent tarafından yapılan bir araştırmaya göre, web sitesi dönüşüm oranları, yükleme süresinin her saniyesinde ortalama %4,42 oranında düşüyor . Basitçe söylemek gerekirse, web sitenizin büyük boyutlu resimler, optimize edilmemiş dosyalar veya kalitesiz tasarımlarla çıkmaza girmesine izin vermek, 2021’de herhangi bir web sitesinin çöküşü olabilir.
Optimizasyon, sıkıştırma ve içerik dağıtım ağları gibi konularda uzmanlaşmak zahmetli olabilir. Buna, Google’ın her web uzmanının anlamak için çabaladığı yeni Temel Web Verileri uygulamasını ekleyin ve web sitenizin iyi sıralarda yer almasını garantilemek için kendinize bu konuya eğilin. Kullanıcılarınız web sayfalarınızın hızlı yüklenmesini bekler ve bunu yapmazlarsa sitede kalmazlar. Sitenizi oluştururken performans göstermesi için nelerden kaçınmanız gerektiğini bilmek önemlidir.
Peki web sitesi yükleme hızını olumsuz etkileyen ve en sık yapılan hatalar nelerdir?
Google Search Console Önemli Web Verileri Raporu
Google, Önemli Web Verileri olarak adlandırılan yeni arama sıralama metriklerini Haziran 2021’in ortalarında kullanıma sunmaya başladı. Bu metrikler, web tasarımcılar ve site sahiplerinin, akıcı bir kullanıcı deneyimi için web sitelerini optimize etmesine yardımcı olmak için tasarlandı. Önemli Web Verilerinin her biri, ortalama bir site ziyaretçisinin kullanıcı deneyimine dayalı olarak belirli bir faktör için istenen kıyaslamayı sağlar.
Temel Web Verileri, Google’ın web sitesi yükleme süresini ve arama sıralamasını etkilemede çok önemli olarak tanımladığı üç ölçümdür. Birincisi, bir sayfanın ana içeriğinin yüklenmesi için geçen süre ile hesaplanan ve ideal ölçüm 2,5 saniyeden daha hızlı olan bölümdür. İlk Giriş Gecikmesi ikinci durumdur. Bu, ideal ölçüm 100 milisaniyenin altında olacak şekilde, bir sayfanın etkileşimli hale gelmesi için geçen süredir.
Son istatistik, Kümülatif Düzen Kayması’dır. Bir bağlantıya tıklamak üzereyken bir sitenin tamamının düzenini değiştirmesi, web sitesi kullanıcıları için can sıkıcıdır. Bunun nedeni, Kümülatif Mizanpaj Kayması tamamen göz ardı edilerek tasarlanmış bir sitedir. Sayfa içeriğinin görsel düzenindeki beklenmeyen kayma miktarı %0,1’den az olmalıdır.
Düzgün optimize edilmemiş resimler
2000’li yılların başlarında, 56k fax modem ile girilen web sitelerinde büyük bir görüntü yüklediğinde ve ekranınızı acı verici bir şekilde yavaşladığını hatırlıyor musunuz? Bugün çok daha hızlı internete sahip olabiliriz ama bu sorun şaşırtıcı bir şekilde düzgün tasarlanmamış web sitelerinde devam ediyor. Sitenizde kullandığınız tüm resimlerin, toplam dosya boyutunu küçültmek için yeniden boyutlandırılması ve sıkıştırılması gerekir. Resimlerinizin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamanın diğer anahtarı, web sitesi yükleme hızı için optimize edilmiş modern dosya formatlarını kullanmaktır. Bu dosya türleri arasında Google’ın WebP, JPEG XR ve AVIF dosyaları bulunur. Peki ya eski güzel JPG’ler veya PNG’ler? Popülerliklerine rağmen, optimize edilmemişlerse JPG’ler ve PNG’lerin yüklenmesi çok yavaştır.
Küçültülmemiş ve sıkıştırılmamış dosyalar
Bir web sitesi tasarlarken, tasarımınızda kullandığınız dosyaları mümkün olduğunca küçültmeniz çok önemlidir. Küçültme, tüm fazladan boşlukların, satır sonlarını gibi gerekli olmayan hemen hemen her şeyin kaldırılması anlamına gelir. Dosyalarınızı küçülttükten sonra, yükleme süresini de optimize etmek için bunları sıkıştırmanız çok önemlidir. Bir tarayıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde, dosyanın hızlı açmak için GZIP veya Brotli kullanılarak sıkıştırılmasını isteyebilirsiniz. Tüm dosyalarınızı bir ZIP arşivine sıkıştırmak, web sitenizin hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlamak için uzun bir yol kat edecektir. Bunu dosyaları aynı anda paketlemenin bir yolu olarak düşünün.
Örneğin taşınırken, tüm eşyaları birer birer almazsınız; her şeyi bir kerede çok daha kolay ve hızlı hareket ettirmek için onları düzgün bir şekilde paketlersiniz. Aynısı, web sitenizde hızlı gösterim için dosyaları sıkıştırmak için de geçerlidir.
JavaScript’in yüklenmesini ertelememek veya geciktirmemek
“Önce en zor işinizi yapın” sözü web tasarım dünyasında geçerli değildir. Aslında, ifade tam tersi olurdu, “En zor işini en son yap.” Hızlı yükleme süreleri için tasarım yaparken, sitenizde kullanılan herhangi bir JavaScript türünü sayfanın sonuna veya HTML’nin altına yerleştirmek istersiniz.
menü, header ve slider gibi web sitenizin üst kısmındaki içeriğe öncelik vermelisiniz. Tüm içeriğin hemen yüklendiğinden emin olmak için tüm yavaş ve karmaşık JavaScript’inizi sayfanın en altına taşımak akıllıcadır. JavaScript’in daha erken yüklenmesi gereken bazı kritik parçaları olabilir, ancak bunların çoğunu ertelemek web sitenizin yükleme süresine fayda sağlayacaktır. Bu şekilde, site ziyaretçisinin göz atmaya başlama şansı bulduktan sonra yüklenecek web sitenizin yükleme süresindeki tüm zorlu şeyleri kurtarırsınız.