Bir fotoğrafta piksellerin bir diğerine mesafsesi o fotoğrafın çözünürlüğünü belirler. Çözünürlük, inç başına düşen piksel (pixel-per-inch,ppi) veya inç başına düşen nokta (dots-per-inch,dpi) olarak ölçülür. Çözünürlük ne kadar yüksekse, resimde o kadar çok piksel bulunur.
Yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafta daha fazla bilgi vardır, detaylar ve renk geçişleri daha yüksek miktarlarda saklanabilir. Bunun tersine, düşük çözünürlükte saklanan bilgi yetersizdir ve fotoğraf piksel piksel görünebilir. Bir resimdeki piksel sayısı sabittir, bu yüzden resim büyütüldüğünde çözünürlük düşer. Monitörler 72 dpi çözünürlüktedir, bu yüzden çoğu web tasarım çalışmaları bu çözünürlüktedir. Ancak bu basılacak bir resim için uygun çözünürlük değildir. Grafik tasarım çalışmalarında Türkiye standartların basılacak bir fotoğrafın 300 dpi çözünürlükte olması gerekmektedir. Yurt dışında 1200 dpi basım yapan teknolojiler olmasına rağmen ülkemizde bu durum 300 dpi ile sınırlıdır.
Pikselleşme nedir?
Bir fotoğrafı gerçek ebatından daha fazla büyüttüğümüzde, piksel arası boşluklar artar ve görüntü netliği bozulur. Kapak fotoğrafında da görünen bu duruma pikselleşme denmektedir.
Piksel ve vektör arasındaki farklılık nedir?
Piksellerden oluşmuş bir resim sadece belli bir boyutta düzgündür. Resim büyütüldüğünde kalitesi düşecektir. Vektörler, matematiksel işlemler oldukları için kalite veya çözünürlük kaybı yaşamadan istenilen boyuta kadar büyütülebilirler. Bu sebeple kurum ya da kuruşların ihtiyaçları geniş çaplı olacağı için, logo tasarımı gibi her yerde kullanılan çalışmalar vektör tabanlı çalışılır.