Web yazılımları , kullanıcılara web tarayıcıları aracılığıyla bilgilere, ürünlere veya iş süreçlerine kolay erişim sağlar. Web yazılımları, kullanıcılar için güçlü etkileşimli deneyimler oluşturmak üzere HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL ve daha fazlası gibi birden çok yazılım dili ve teknolojisini birleştirir.
İşletmeler web yazımlarının verimliliği artırma ve karları sağlama potansiyelini giderek daha fazla fark ediyor. Verilere internet bağlantısı olan herhangi bir yerden erişmek, erişimlerini fiziksel mekanların ötesine taşımak isteyen işletmeler için programlar yerine web yazılımlarını cazip hale getirdi.
Web yazılımlarının pazar payı 2019’da 1,13 milyar dolardı ve 2027’de 10,44 milyar dolara çıkması beklendiğini de hatırlatmak gerekli.
Peki Web Yazılımlarının Masaüstü Programlara Göre Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
1- Tasarruf
Masaüstü programlarına kıyasla web yazılımları sunduğu benzersiz avantajları ve maliyet tasarruflarını giderek daha fazla fark ettiriyor.
Bu değişimin ana nedenlerinden bir pahalı donanım veya ek yazılım lisanslarına ihtiyaç olmadığından, web tabanlı yazılımlar için ön maliyetler genellikle geleneksel yazılımlardan sağladığı maddi avantajdır.
Ayrıca daha az BT desteği ve manuel güncelleme gerektirdiklerinden, web uygulamalarında devam eden bakım maliyetleri genellikle çok daha düşüktür.
Web tabanlı yazılımlar hızla ölçeklendirilebilir ve teknoloji ilerledikçe yükseltmeler veya değiştirmeler için büyük harcamalar gerektirmez. Sonuç olarak, kısa ve uzun vadede geleneksel yazılım çözümlerinden çok daha uygun maliyetlidirler.
2- Güvenlik
Web yazılımlarına yönelimin üçüncü nedeni, gelişmiş güvenliktir. Web yazılımları, aynı düzeyde veya çoğu durumda geleneksel yazılım programlarını aşan yüksek düzeyde koruma sunar.
Şifreleme, kredi kartı numaraları veya parolalar gibi kullanıcı tarafından sağlanan bilgileri okunamaz bir biçime dönüştürdüğü için web uygulaması verilerinin korunmasında hayati bir rol oynar.
3- Güncelleme
Web yazılımları ile artık programların manuel olarak güncellemesi ve bakımının yapılması gerekmiyor. Yazılım sağlayıcı, web yazılımlarının en son güvenlik yamaları ve hata düzeltmeleriyle güncel kalmasını sağlayarak tüm ağır işleri üstlenir.
Sağlayıcılar, web yazılımlarını otomatik olarak güncelleyerek, işletmelerin her zaman yazılımlarının en son sürümüne erişebilmelerini sağlayabilir.
Bu, manuel güncellemeler veya yama hataları nedeniyle kesinti süresini azaltırken güvenlik tehditlerinden kaçınmalarına olanak tanır.
4- Erişilebilirlik
Web yazılımları, internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan daha fazla erişilebilirlik sağladıkları için masaüstü programlarına göre bu konuda daha avantajlıdır.
Bu çalışanların önemli bilgilere ve araçlara dünyanın her yerinden erişebileceği anlamına gelmektedi.r
Ayırca web yazılımları ile artık işletim sistemleri ve cihazlar arasındaki uyumluluk sorunları hakkında endişelenmesine gerek yoktur. Bir müşteri veya çalışan hangi cihazı kullanırsa kullansın, herhangi bir ek yazılım indirmeden aynı bilgilere erişebilir.
Bu, müşterilerin çevrimiçi alışveriş yapmasını ve satın alma işlemini gerçekleştirmesini veya çalışanların uzaktan işbirliği yapmasını çok daha kolaylaştırır.
5- Entegrasyon
Web uygulamalarının en iyi yanlarından biri, diğer program ve araçlarla çalışabilmeleridir.
Diğer yazılım ve hizmetlerle entegrasyon, web yazılımlarının kullanıcılar tarafından daha verimli kullanılmasına olanak tanıyarak birden fazla kaynaktan veri içeren süreçleri basitleştirir.
Örneğin, bir web uygulaması ile ERP sistemleri arasındaki entegrasyon, her iki sistemdeki verilere hızlı ve kolay bir şekilde erişilmesini sağlayabilir.
Satış ekiplerinin, farklı sistemler arasında geçiş yapmadan veya ERP sistemine manuel olarak veri girişi yapmadan müşteri bilgilerine ulaşmasını sağlar.
Bu, bir kuruluştaki departmanların verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
6- Özelleştirme
Web yazılımları özelleştirme yetenekleri için muazzam bir potansiyel sağlar. Bir kuruluşun özel ihtiyaçlarını karşılamak için web yazılımlarını özelleştirme yeteneği, birçok kuruluşun bu platformlara geçiş yapmasının nedenlerindendir.
Kullanıcılar, bir web yazılımını özelleştirerek, tam olarak nasıl görünmesini ve çalışmasını istediklerini tanımlayarak, uygulamalarını şirketlerinin gereksinimlerine göre uyarlamalarına olanak tanır.