Web tasarımı oluşumunda önceden belirlenmesi ve üzerinde durulması gereken konular ile web tasarımı sırasındaki izlenmesi gerek yol, projenin profesyonel şekilde oluşması için oldukça önemlidir. Web tasarımının oluşturulmasında izlenmesi gereken yolları ele alacak olursak;
Proje Tanımı
a- Müşteri Talebi : Müşteri firma/kişi tarafından web tasarımı konusunda talep iletilir.
b- Proje Brief’i : Uygunalacak web tasarımının içeriği, kapsamı, kampanyaları ayrıntılı olarak içeren bir Brief tasarımcıya ulaştırılır.
c- Tasarımcı Rolleri : Tasarımcı/Tasarım Ekibi görev dağılımı yaparak rolleri üstlenir.
d- Teknik Kapasite Araştırması : Tasarımcı/Tasarım Ekibi teknik olarak sitenin gereklerini göz önünde bulundurur.
e- Proje Zaman Çizelgesi : Proje Brief’inden itibaren sitenin ilerleme aşamaları ve son sunum tarihi çizelgeye dökülür yada yazılı olarak firmaya/kişiye iletilir.
f- İlk Tasarım Yapısı Şekillendirme : Brief’e ve özel talepler doğrultusunda tasarımın nasıl olacağı tasarımcılar tarafından düşünsel olarak yavaş yavaş şekillenmeye başlar.
Site Yapısı
a- Anahat / İşlevsellik : Sitenin “ne yapacağı” anahatları ile ortaya koyularak hangi işlevsellikleri taşıyacağı tartışılır ve karara dökülür.
b- Site Şeması / Haritası: Brief’e istinaden sitenin haritası çıkartılır ve sayfa yapıları ortaya çıkartılır.
c- Sayfa İçerik Şeması: Farklı sayfa içeriklerinin nasıl olacağı şematik olarak eskize dökülür.
d- Kapsama Çerçevesi: Her sitenin bir çerçevesi vardır ve bunun dışına çıkılmaması gerekmektedir. Yapılacak projenin sınırları belirlenir.
Arayüz Tasarımı
a- Taslak Görsel Tasarımlar: Tasarımcılar tarafından ortaya dökülen eskizlerden bir yada birkaç görsel tema ortaya çıkarılır.
b- Uzman / Müşteri Görüşleri: Tasarım şemalarının tipografisi (yazıların ve görsellerin sitede yerleşim şekli) ve ileride uygulanacak aplikasyon teknolojileri hakkında yakın uzman çevreden görüş alınır. Daha sonrasında istenirse müşterinin fikri alınır. Görüşler not alınır.
c- Tasarım Revizyon: Alınan notlar ile birlikte tasarımda değişiklik olur ise revizyonlar yerine getirilir.
d- Tasarım Seçimi: Yapılan son değişikliklerden sonra müşteri tasarıma karar verir.
Site Geliştirme
a- Revizyonu / Onaylananı Teknik Yapıya Dökmek: Karar verilen tasarımda bir değişiklik var ise yerine getirilir ve ardından sitenin kodlamasına geçilir.
b- Zaman Çizelgesi İle Tasarımı Karşılaştırmak: Tasarım onaylandıktan ve kodlamaya başlandıktan sonra zaman çizelgesine uyumu ile karşılaştırılır ve gecikme olacaksa sebepleri hakkında müşteriye bilgi verilir. Ekstra talep olur ise (bilgi yada kaynak eksikliği)müşteriye bildirilir.
c- Siteyi Kurulabilir ya da Çalışabilir Hale Getirmek: Site demo olarak son hali ile sunuma hazır hale getirilir.
Test & Revizyon
a- Kalite Testi: Sitenin güvenlik açıkları taranır ve farklı browser’larda uyumu incelenir. Kalitesiz yapılar giderilir.
b- Acil Değişiklik Gerektiren Kodlama Yapısı Revizyon: Browser uyumsuzluğu yaratan yada güvenlik açığı oluşturabilecek kodlar değiştirilir. Farklı alternatifler yaratılarak revizyon sağlanır.
c- Son Revizyon: Sorunlar giderilerek son revizyonlar elden geçirilir.
Çalışır Site
a- Siteyi Son Çalışır Hale Getirmek / Kurmak: Sitenin eğer kurulum dosyaları var ise site kurulu hale getirilir. Yok ise dosyalar hosta uyumlu hale getirilir.Site son halini almış olur. Artık site gerçek anlamda yayındadır.
b- Yıllık Bakım Planı, Reklam, Yıl İçinde Gerekirse Ekstra Maliyet Planlama: Sitenin yıllık bakımı istenmişse planlaması yapılır. Sitenin Google, Facebook, Forum reklamları planlanır; Dizin kaydı ve SEO gibi zaman gerektiren işlerinde planı yapılarak maliyet hesaplanır firmaya sunulur. Yıl içerisinde gerektiği durumlarda teknik olarak sınır arttırma yada bakım gibi ücretlendirmeler firmaya sunulur.