Web tasarımda sıklıkla kullanılan GIF,PNG,JPEG formatlarına nazaran SVG, vektörel alt yapıya sahiptir. Piksel formatlı olmaması sebebiyle pikselleşme gibi çözünürlük kayıpları söz konusu değildir. XML ve vektörel tabanlı olması sebebiyle taranıp aynı zamanda sıkıştırılabilinir.
SVG Formatı Nedir?
İngilizce olarak Scalable Vector Graphics anlamına gelen SVG’nin Türkçe karşılığı Ölçeklenebilir Vektör Grafiği olarak çevirilebilir. XML tabanı sayesinde aslında metin olarak yazılmıştır. Böylelikle bu metin üzerinden değiştireip düzenlemek mümkündür. Özellikle web tasarımda vektörel tabanlı içerikleri ekleyebilmemize olanak sağlar. 2D animasyon çizimlerinde pikselleşme yaşanmadan net bir görüntü ile web için 2D animasyonları oynatmaya olanak sağlar.
SVG Formatı Nerelerde Kullanılır?
Genel olarak web tasarımı için kullanılan svg formatının kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz;
– Web Tasarımı
– 2D Animasyon
– Grafik Tasarım
SVG Formatının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Çözünürlüğü bozulmadan büyültüp küçülme işlemlerini yapabilirsiniz. Bu sebeple özellikle web sitelerinde logo için tavsiye edilen format biçimidir.
Web tasarımında HTML, Java, CSS gibi diller ile birlikte komplike şekilde kullanılabilir. İçerdiği XML metinler sayesinde ekran okuyucular SVG’nin tüm metinlerini tarayabilir.
SONUÇ
SVG formatı işlevselliği bakımından düşünüldüğünde günümüzde özellikle web için vektörel döküman görüntülemede, vektör tabanlı içerik yayınlamada işleri kolaylaştıran bir formattır. Tüm logoları SVG formatında görmek ümidi ile. 🙂